dr. Remko Kuipers als spreker

Kuipers_Presentation_2

De onderwerpen die Remko aansnijdt zijn maatschappelijk buitengewoon relevant. Nederlanders krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met welvaartsziektes zoals overgewicht, suikerziekte, ziekten van het hart, beroertes, kanker, pijnlijke gewrichten en psychische problemen. Deze ziekten zijn stuk voor stuk te verklaren doordat in onze moderne maatschappij onze genen niet meer om kunnen gaan met de verschillende invloeden uit onze omgeving. Zowel onze voeding, als externe invloeden zoals stress, milieuverontreiniging en slaaptekorten lijden tot het ontstaan van deze bovengenoemde welvaartsziektes. Remko onderzocht gedurende meer dan tien jaar hoe de balans tussen onze genen en onze omgeving weer hersteld kan worden.

Met concrete voorbeelden en adviezen toont hij hoe we met betrekkelijk eenvoudige veranderingen in onze leefstijl, waaronder onze voeding, weer gezond oud kunnen worden.

Onderwerpen
Door zijn promotie-onderzoek op het gebied van de Evolutionaire Geneeskunde met speciale aandacht voor Voeding en met name Vetzuren houdt Remko lezingen over een uitgebreid aantal onderwerpen. Hierbij een aantal voorbeelden:

 • Evolutionaire Geneeskunde

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing maakt u kennis met de grondbeginselen van de Evolutionaire Geneeskunde. Een bestaan van een aantal ziekten, zoals bijvoorbeeld familiaire hypercholesterolemie, is namelijk pas te verklaren als vanuit een evolutionaire achtergrond wordt nagedacht. Het is de bedoeling dat u na het bijwonen van deze lezing ook zelf in staat bent om vraagstukken te benaderen vanuit een evolutionair perspectief.
 • Why Do We Truly get Sick: stop following me!

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing wordt aan de hand van aansprekende voorbeelden uitgelegd waarom welvaartsziekten het gevolg zijn van de veranderingen we eigenhandig in onze omgeving hebben aangebracht. Aan het eind van de lezing volgen praktische leefstijl adviezen om dit toenemend aantal welvaartsziekten te beperken.
 • Het Oerdieet: eten zoals onze voorouders

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing vertelt de auteur van het gelijknamige boek u over zijn uitgebreide studie naar de samenstelling van ons oerdieet. De lezing richt zich zowel op de reconstructie van de samenstelling van onze oervoeding als op de praktische uitvoering van het eten van een ‘oerdieet’ in onze moderne maatschappij.
 • Onze Oerleefstijl: leven, eten en bewegen zoals onze voorouders

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing wordt onze oerleefstijl in zijn geheel vergeleken met onze huidige leefomgeving en worden huidige welvaartsziekten verklaart aan de hand van belangrijke discrepanties die in de afgelopen eeuwen zijn ontstaan tussen onze moderne en onze oerleefstijl.
 • Paradigma’s binnen de huidige voedingsadviezen

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing worden de belangrijkste paradigma’s binnen de voedingswetenschappen aan de kaak gesteld. Zijn cholesterol, vet en eiwitten nu gezond of ongezond? En hoe zit het met koolhydraten? De ontstaansgeschiedenis van bepaalde misvattingen wordt besproken aan de hand van de wetenschappelijke bewijzen op dat moment. Een zeer verhelderende lezing voor iedereen die (professioneel) iets met voeding te maken heeft.
 • Lage graad ontsteking: de échte oorzaak van welvaartsziekten

  Klik hier voor een beschrijving

  Inmiddels is duidelijk dat vrijwel alle welvaartsziekten het gevolg zijn van lage graad ontsteking of inflammatie (LGI). Zowel een verkeerde voeding, als een tekort aan beweging of een vervuild milieu lijden via lage graad ontsteking tot welvaartsziektes. In deze lezing wordt aan de hand van verschillende voorbeelden uitgelegd wat lage graad ontsteking is en hoe het zorgt voor onze welvaartsziektes.
 • Waarom zijn eiwitten ze belangrijk en gezond?

  Klik hier voor een beschrijving

  Eiwitten krijgen in de pers nog vaak negatieve aandacht, terwijl er ook wetenschappers zijn die juist eiwitten aanraden als de meest gezonde manier om bijvoorbeeld af te vallen. Wat is op dit moment de wetenschappelijke waarheid en waarin schuilen de valkuilen? Deze lezing verschaft u de essentiële inzichten in de gezondheid van eiwitten.
 • Waarom vet zo gezond is?

  Klik hier voor een beschrijving

  Vet heeft lang te boek gestaan als dikmaker, maar inmiddels is duidelijk dat dit ten onrechte is. Onze voorkeur voor vet ligt diep verankerd in ons oerbrein en dat is niet voor niets. Hoewel vet van de macronutrienten (vet, eiwit en koolhydraten) de meeste calorieën bevat, is vet ook een belangrijke bron van bepaalde essentiële micronutriënten. Leer tijdens deze lezing alles over de gezondheid van vet.
 • De verschillende soorten vetten en hun gezondheid

  Klik hier voor een beschrijving

  Er zijn verschillende soorten vet en al deze vetten (of vetzuren) hebben een verschillende invloed op onze gezondheid. Als u eindelijk de details wilt weten over de gezondheid van de verschillende soorten vet, dan is dit de lezing die u moet kiezen.
 • Gezonde en ongezonde koolhydraten

  Klik hier voor een beschrijving

  Inmiddels is duidelijk geworden dat niet alle soorten koolhydraten even gezond zijn. In deze lezing worden de verschillende soorten koolhydraten onder de loep genomen. Bovendien wordt deze informatie direct vertaald naar praktische adviezen. Welke voedingsmiddelen bevatten welke koolhydraten. Laat het u vertellen tijdens deze lezing.
 • Omega-3 vetzuren in gezondheid en ziekte

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing worden de bekende omega-3 vetzuren nauwkeurig onder de loep genomen. Wat zijn precies omega-3 vetzuren? Wat zijn de bronnen van deze vetzuren in onze voeding? Wat is de functie van omega-3 vetzuren in ons lichaam en vooral: waarom zijn ze zo gezond? Tijdens deze lezing worden al deze vragen beantwoordt.
 • Vitamine-D als vergeten oerhormoon

  Klik hier voor een beschrijving

  Het belang van vitamine D voor onze gezondheid is bekend sinds de ontdekking van rachitis (de Engelse ziekte), maar vitamine D heeft veel meer functies in ons lichaam, behalve voor onze botopbouw. In deze lezing wordt de rol van vitamine D vanuit de evolutie benaderd en de mogelijke functies elders in ons lichaam.
 • Osteoporose: een calcium probleem? Of toch niet!

  Klik hier voor een beschrijving

  Osteoprorose of botontkalking wordt door veel mensen (ten onrechte!) beschouwd als een tekort aan calcium (kalk) in de voeding. In werkelijkheid zijn er veel meer hele belangrijke factoren, zoals vitamine D, vitamine K en beweging, van invloed op de sterkte van onze botten. Bovendien is ook zuivel, zoals we vaak denken, niet de belangrijkste bron van calcium in onze voeding. Deze lezing verschaft inzicht omtrent de vele misverstanden omtrent botontkalking.
 • Micro-nutrienten: van voeding tot medicijn

  Klik hier voor een beschrijving

  Hoewel we tegenwoordig onze voeding meestal enkel gebruiken om onze maag te ‘vullen’ is onze voeding daarnaast ook bedoeld om tekorten van bepaalde belangrijke micronutriënten in ons lichaam aan te vullen. In deze lezing is er uitgebreid aandacht voor de tekorten aan bepaalde micronutriënten in onze huidige westerse voeding en de gevolgen daarvan op onze gezondheid.
 • Zout: ongezond en aangeleerd

  Klik hier voor een beschrijving

  Voor veel mensen is zout een onmisbaar onderdeel van de maaltijd. Een teveel aan zout is echter een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk en bovendien is onze voorkeur voor zout een voorbeeld van aangeleerd gedrag. In deze lezing wordt de introductie van zout in onze voeding besproken, met de bijbehorende gevolgen. De lezing besluit met praktische adviezen en alternatieven.
 • De zin en onzin van voedingssupplementen

  Klik hier voor een beschrijving

  Nu veel mensen zich realiseren dat tekorten van bepaalde micronutriënten mogelijk de oorzaak zijn van verschillende van onze welvaartsziekten neemt het gebruik van voedingssupplementen toe. Maar wat is hiervoor het bewijs? Werken voedingssupplementen en zo ja/nee waarom wel/niet. Al deze vragen komen tijdens deze lezing aan de orde.
 • Superfoods: wel of geen hype?

  Klik hier voor een beschrijving

  Wat zijn superfoods? Zijn superfoods nodig voor een goede gezondheid en waarom zijn superfoods meestal zo duur? In deze lezing worden de verschillende superfoods besproken en wordt belicht waarom superfoods wel of geen belangrijk onderdeel van onze voeding zouden moeten zijn.
 • Belangrijke voedingsadviezen rondom de zwangerschap

  Klik hier voor een beschrijving

  De zwangerschap is wellicht de belangrijkste periode voor onze gezondheid. In de baarmoeder wordt het ongeboren kind al voorbereid op de leefomgeving waarin het na geboorte (naar verwachting) terecht zal komen. Om die reden is voeding voor en tijdens de zwangerschap van heel groot belang voor de gezondheid van het ongeboren kind. In deze lezing worden wetenschappelijke studies vertaald naar praktische adviezen.
 • Moedermelk: nog altijd beter dan flesvoeding!

  Klik hier voor een beschrijving

  In deze lezing wordt het belang van voeding voor de samenstelling van moedermelk en daarmee voor de gezondheid van het kind in de eerste maanden na de geboorte benadrukt. Met illustratieve voorbeelden wordt getoond hoe het kind ook na de bevalling, via de moedermelk, nog steeds een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van de moeder, en vice versa!
 • Psychische problemen als gevolg van een ongezonde voeding?

  Klik hier voor een beschrijving

  Het wordt steeds duidelijker dat ook bepaalde psychische stoornissen, zoals depressie en psychose, maar ook stoornissen als ADHD, het gevolg kunnen zijn van bepaalde tekorten in de voeding. Liever gezonde adviezen dan vervelende medicijnen? Tijdens deze lezing wordt aan de hand van wetenschappelijke artikelen het belang van een gezonde voeding voor ook psychische problemen ondersteund.
 • Hoe houd ik mijn personeel gezond(er)?

  Klik hier voor een beschrijving

  Een afgenomen gezondheid is geassocieerd met meer ziekteverzuim. Anderzijds zorgt een te hoge werkdruk tot zowel lichamelijke als geestelijke klachten bij werkgevers en werknemers. Tijdens deze lezing wordt besproken hoe met betrekkelijk eenvoudige adviezen ook op de werkvloer gezorgd kan worden voor een goede gezondheid, zonder dat dit te koste gaat van de efficiëntie. Sterker nog, door uw personeel gezond te houden zal de efficiëntie enkel toenemen.

Hoe zien de lezingen er uit?
Remko is een meesterlijk verteller en zijn presentaties zijn daardoor zeer levendig en altijd interactief. De duur van de lezingen varieert van 20 minuten tot ruim 4 uur en is afhankelijk van de gekozen onderwerpen.

De meeste lezingen worden vergezeld van doeltreffende digitale beelden (powerpoint/prezi). Maar ook uitgebreide workshops, waarbij deelnemers zelf worden uitgedaagd om zich aan de hand van aangereikte artikelen een mening te vormen, behoren tot de mogelijkheden.

"Remko Kuipers heeft bij ons een inspirerend verhaal gehouden voor zowel studenten als wetenschappers tijdens onze ‘Masters of ageing’. Aanrader voor wie een inspirerende spreker zoekt en voor een brede doelgroep interessant."
"Hoewel het onderwerp van zijn promotie-onderzoek mij natuurlijk direct aansprak, was het iets anders aan Remko dat mij direct intrigeerde. Remko lééft zijn bevindingen. Als kind was de achtertuin zijn onderzoeksgebied, later de weilanden van Friesland, vervolgens Afrika en de rest van de wereld. Tijdens zijn presentaties worden cijfers en grafieken ondersteund met verhalen over zijn belevenissen in de meest verre uithoeken van de wereld. Een autoriteit in zijn vakgebied en een interessant mens, die vragen over onze voeding beantwoordt vanuit wetenschap en menselijke ervaringen."
Angélique Heijligers, Stadswild
"Remko is een bevlogen en gepassioneerd spreker. Hij heeft een zeer brede kennis opgedaan, zowel tijdens z’n studie als tijdens z’n onderzoeken in o.a. Afrika, zo blijkt steeds weer. Remko put vrijelijk uit deze onuitputtelijke bronnen. Daarmee verbindt hij universitaire en praktijk kennis en dat maakt hem tot een aangename spreker, waar je lang geboeid naar kunt luisteren. Dit hebben wij tijdens onze masterclass bij Mind&Health, september 2014, ook mogen ervaren. Wij kijken met veel genoegen terug op deze uitverkochte avond."
Peter Kuijper, Mind & Health
“Met Remko Kuipers heb ik twee kennisdiners georganiseerd. In bijzondere ambiance vertelde hij enthousiast en tot de verbeelding sprekend waarom ‘het oerdieet’ een goed referentiekader zou zijn om te kijken naar ons huidige voedingspatroon.”
Joël Friso, programmamaker Vrije Universiteit
"Remko Kuipers is een spreker die je weet te raken vanuit een persoonlijke missie en wetenschappelijke onderbouwing. Een moderne wetenschapper die open staat voor meerdere visies en ideeën. Kortom inspirerend, aanstekelijk en leerzaam."
Alex van der Werf, spreker & trainer
Op basis van enkele vroegere positieve ervaringen werd Remko Kuipers gevraagd als top-keynote spreker voor het AT&A congres op 22 mei 2014. Hij maakte de verwachtingen absoluut waar: hij is een vlotte, enthousiaste, en zeer goed onderlegde spreker, die uit eigen onderzoek en ervaringen kan putten. Het resultaat was een leerrijke, wetenschappelijk verantwoorde én zeer onderhoudende voordracht. De congresgangers gaven hem bij de enquête dan ook een uitstekende beoordeling: 4.1 op een schaal van 1-5. Proficiat!
Het AT&A Team
Arts, Therapeut & Apotheker, Amsterdam

Kuipers_presentatie_5

Dr. Remko Kuipers verzorgt lezingen en workshops in binnen- en buitenland, zowel in het Nederlands als in het Engels. Wil je dr. Remko Kuipers inhuren als spreker?

Stuur dan een e-mail naar boekingen@remkokuipers.com

Dr. Remko Kuipers (1980) is arts/apotheker, maar vooral onderzoeker. Hij was de eerste ter wereld die promoveerde in de evoluitionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezighoudt met de relatie tussen evolutie, leefstijl (waaronder voeding) en gezondheid.